Sveriges största konditori
Med våra 12 caféer är vi bland de största privatägda konditorier i Sverige. Och dessutom har vi öppnat landets första Drive-In-Bageri. Det är vi riktigt stolta över.
Sju decennier av kunskap och smak brukar vi säga att vi har. För det första caféet i vår kedja startade 1919, för över 100 år sedan! Idag är vi ett modernt bageri som lever för passionen att göra goda saker och se människor njuta av traditionella bakverk samtidigt som vi hela tiden blickar utåt och söker de senaste trenderna.
Hållbarhet & miljö hos oss
Vi väljer vi svenska råvaror så långt det går, klart är att långt ifrån allt som vi behöver i våran tillverkning inte är svenskt, men då oftast av naturliga skäl som att det går inte att odla det i Sverige.
Några av de produkter som vi jobbar med är:
- Svensk grädde och mjölk
- Svenskt Mjöl från Berte Qvarn (Kvarnen som ligger närmst vårt bageri)
- Svenskt kött som kalkon och skinka
- Lax och räkor MSC certifierade
- Kaffe/The som är fairtrade, Eko, Utz märkt
- Äggen från toftanäs (7km från bageriet)
- Grönsaker från Hammargården (ca 2 mil från bageriet)
En annan aspekt inom hållbarhet är ekologiskt, just det ekologiska är lite svårare. Det kräver stor omställning av samtliga artiklar som köpts in för att förädla, idag är det alldeles för dyrt, svår process att byta, och tyvärr väldigt låg efterfrågan på ekologiska produkter. Värt att ha med sig i den ekologiska diskussionen är ju att det inte alltid betyder mer hållbart.
Andra åtaganden vi istället gör för att tänka hållbart i vår verksamhet är bland annat:
- Vi arbetar med att ställa om fordonsflottan, idag har vi gasbil (Transportbil).
- Egen butik för att minska matsvinnet. Kafferepet i Värnamo är vårt café som endast arbetar med vårt svinn samt har vi även en del av detta arbetet på Göstas i smålandsstenar. Dessa caféer arbetar genom appen ResQ och tar hand om företagets produkter som är över och kan få en andra chans.
- Vi jobbar ständigt för att försöka utveckla oss på att kunna återvinna vårt svinn. Ett exempel på det är ett arbete vi gör nu där våra bagare jobbar med att baka nytt bröd på brödsvinnet som blir i butikerna.
- Jobbar endast med ledande grossister som har tydlighet i ursprung och kvalité, nedan följer deras hållbarhetspolicy.
För att följa våra led inom hållbarhet så får vi även kika hur vår leverantör arbetar. KåKå är vår största leverantör och arbetar för att stödja FN:s globala hållbarhetsmål genom att arbeta för social hållbarhet och mer hållbara, hälsosammare produkter med hög produktsäkerhet. Vi ska visa miljöengagemang genom att tillhandahålla hållbara produkter som därmed ger minskat CO2-utsläpp och bidrar till hållbart jordbruk och fiske.
Vi vill bidra till en hållbar framtid. För oss är det därför självklart att:
- Sträva efter att ständigt förbättra sortimentet ur ett hållbarhetsperspektiv.
- Välja rätt leverantörer som kan tillhandahålla mer hållbara produkter avseende kriterierna råvaror och återvinningsbart förpackningsmaterial för att därmed minska utsläpp av växthusgaser, bidra till rena hav & hållbart fiske samt värna om god djuromsorg.
- Ställa krav på att våra leverantörer ska följa Orklas uppförandekod.
- I vår produktportfölj tillhandahålla hälsosammare produktalternativ alternativ så som fiberrika, mindre salt & socker, vegetariska alternativ.
- Vid inköp av råvaror, produkter och serviceartiklar samt vid distribution följa de lagar och krav som gäller och ta hänsyn till miljöpåverkan så långt det är tekniskt och ekonomiskt försvarbart samt att välja lösningar som inte ger negativ miljöpåverkan.
- Minska matsvinnet genom att minimera mängden kasserade produkter. Minimera, sortera avfall för energiåtervinning.
- Vid lagerhållning av våra produkter minimera förbrukningen av energi.
- Minska miljöbelastningen av våra in/ut transporter.
- Vi verkar för social hållbarhet dvs arbetar förebyggande med social och organisatorisk arbetsmiljö genom tydliga mål, prioriteringar, rimlig arbetsbelastning, möjlighet till återhämtning samt proaktiva hälsoinsatser.